Seminarium 4/4: Skadeskjuten fred i Burma/Myanmar

Välkommen på ett seminarium om hur upptrappade strider i norra Burma riskerar att undergräva möjligheterna till hållbar fred.

När: Tisdag den 4:e april 2017 kl. 17.30-18.30 (seminariet följs av Burmakommitténs årsmöte 2017)
Plats: Stockholms stiftskansli, Klara Södra Kyrkogata 1, Stockholm
Anmälan: info@burmakommitten.org senast måndag den 3:e april

Ett år har gått sedan Burmas nya regering tillträdde. Förväntningarna på den nya regeringen har varit skyhöga och svåra att leva upp till. Men det första året med Aung San Suu Kyi som de facto regeringschef har varit en stor besvikelse i många avseenden.

Sedan sommaren 2016 har konflikten i norra Burma eskalerat kraftigt. Mitt under pågående fredssamtal i huvudstaden ägde sammandrabbningar rum i landets norra delar. I delstaterna Kachin och Shan har tusentals internflyktingar tvingats på flykt igen. Trots detta har det humanitära biståndet begränsats och lokala grupper varnar nu för en humanitär kris.

Hur påverkar den senaste tidens sammandrabbningar den demokratiska utvecklingen i landet och hur ser möjligheterna för fred och försoning ut framöver? Hur påverkar konflikten kvinnor specifikt, och varför är det viktigt att inkludera kvinnors erfarenheter i fredssamtalen?

För att svara på dessa frågor har Burmakommittén bjudit in Jenny Hedström, genusforskare på Gender, Peace and Security Center vid Monash University, Australien, med inriktning Burma och Axel Kronholm, frilansjournalist som bevakar konflikt, politik, miljö och mänskliga rättigheter i Syd- och Sydostasien, samt är reporter för magasinet OmVärlden.

Samatalet leds av Johanna Kvist, informationsansvarig vid Svenska Burmakommittén, nyligen hemkommen från den konfliktdrabbade delstaten Shan.

Varmt välkommen!

Publicerad i Kalendarium, Nyheter