Seminarium 12 dec: Brott mot mänskligheten i Burma – vad händer nu?

Sedan slutet av augusti i år har över 621 000 människor, de flesta tillhörande den muslimska minoriteten rohingya, flytt till Bangladesh för att undkomma militärens grymma övergrepp i den burmesiska delstaten Rakhine. Överlevande vittnar om ohyggliga övergrepp som mord, sexuellt våld, förföljelse och deportation. Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) säger att övergreppen är att klassa som brott mot mänskligheten och Amnesty International kallar i en ny rapport den statligt sanktionerade diskrimineringen av rohingyerna för ett regelrätt apartheid-system.

Militären begår allvarliga övergrepp även i andra delar av landet.  I norra Burma pågår strider mellan den burmesiska armén och flera etniska rebellgrupper som drabbar civilbefolkningen hårt, särskilt kvinnor och barn. Hur ser egentligen förutsättningarna ut för ansvarsutkrävande och rättslig upprättelse, när militären även under den nuvarande civila regeringen med straffrihet kunnat fortsätta begå brott mot mänskliga rättigheter?

Hur är situationen för de drabbade? Finns det förutsättningar för ett säkert återvändande? I vilken utsträckning har sexuellt våld använts som ett vapen av den burmesiska militären? Hur följs övergreppen upp av internationellt och nationellt rättsväsende? Vad kan omvärlden göra?

Kom och lyssna när frågorna diskuteras av Khin Ohmar, Aung Khaing Min, Stella NawKyaw Win och Abul Kalam. Samtalet modereras av Svenska Burmakommitténs verksamhetschef Kristina Jelmin.

Khin Ohmar är styrelseordförande för Progressive Vocie och mottagare av Anna Lindh-priset. Aung Khaing Min är verkställande direktör på Progressive Vocie, Stella Naw är politisk analytiker och Kyaw Win är verkställande direktör på Burma Human Rights Network (BHNRN). Abul Kalam är styrelseordförande för The Swedish Rohingya Association (SRA).

När: Tisdagen 12 december, kl 17 – 18.45.

Plats: Palmesalen i ABF-huset Sveavägen 41, Stockhholm

Begränsat antal platser. Anmälan görs till info@burmakommitten.org

PV, CRD, SBK

Seminariet arrangeras av Progressive Voice, Civil Rights Defenders och Svenska Burmakommittén.

Varmt välkommen!

Publicerad i Kalendarium