Projekt i Mandalay

Målgrupp: bönder
mandalay-2

Than dömdes till 35 års fängelse för att han kämpade för demokrati i Burma

Than Htaik Aung har varit politisk aktivist länge. Hans nätverk, Människorättsförsvararna, lyfter bybors och bönders problem till lokala myndigheter och hjälper parterna lösa konflikter.

Inför byggandet av en industriell zon har exempelvis många bönder fråntagits mark och blivit lämnade utan kompensation.

”Sedan 2012 har vi framgångsrikt hjälpt 1000 bönder stå upp för sina rättigheter. Vi hjälper dem utkräva kompensation genom att prata med och skriva brev till makthavare, hålla presskonferenser och eventuellt ta till gatan.”

”I ett tiotal fall har vi tagit ärenden till domstol. Bybor vänder sig till oss eftersom de inte vet hur de annars ska göra sina röster hörda hos myndigheter. Vi försöker lösa konflikterna så riskfritt som möjligt,” berättar Than Htaik Aung.

Han ställde upp i valet 2015, om en plats i det regionala parlamentet.

Som aktivist kan man påverka lite men som politiker kan man bidra till större förändringar. Valet har varit svårt för små partier som vårat, DPNS, och jag blev inte invald, men det är en bra övning inför valet 2020.”

Som många andra aktivister i Burma har Than Htaik Aung suttit fängslad för sina fredliga aktiviteter. Aung dömdes till 35 år i fängelse, bland annat för att ha demonstrerat mot Burmas odemokratiska konstitution och distribuerat Gene Sharps bok om icke-våldsamt motstånd. Han släpptes i den stora fångamnestin 2012.

Till ett möte med Burmakommittén samlar nätverket femton bönder. De vill bland annat prata om våldtäkter i byarna och om hur polisen och myndigheter gör det svårt för offren att utkräva rättvisa. Polisen kan till exempel kräva av offren att ha med sig rekommendationsbrev från den lokala administrationen, eller läkarbevis, för att de ska ta sig an en utredning. Nätverket vill därför samarbeta med etablerade kvinnorättsgrupper i Burma nästa år.