Blogg

Reportage från norra Burma: “Nu krigar alla mot alla”

Lite mer än ett år har gått sedan den nya regeringen i Burma tillträdde. Förväntningarna på Aung San Suu Kyi och National League for Democracy, NLD, har varit skyhöga. Inte minst från de etniska minoriteterna som var en starkt bidragande faktor till NLD:s jordskredsseger i valet 2015. Men den nya regeringen står inför stora och komplexa utmaningar, inte minst gällande pågående konflikter och skapandet av fred och försoning.

I mars besökte Svenska Burmakommittén Lashio i norra Shan-staten för att träffa en av våra partnerorganisationer, Kaw Dai Organization. Kaw Dai bedriver en bred fredsfrämjande och demokratibyggande verksamhet med utbildningar för främst barn och unga  på flera platser i Shan-staten och vi pratade om situationen i delstaten sedan den nya regeringen tillträdde.

I norra Burma pågår ett av världens längsta inbördeskrig. Under november och december 2016 ägde omkring 60 sammandrabbningar per månad rum i delstaterna Kachin och Shan. Detta har lett till att missnöjet hos människorna ute i landet växer och oron är stor kring hur den nya regeringen ska lyckas hantera den växande kritiken.“Vad kommer hända när människorna här inte orkar vänta längre? Ett stort problem med Aung San Suu Kyi och den nya regeringen är att de är toppstyrda. De lyssnar inte på folket. Framförallt så lyssnar de inte på oss, de etniska minoriteterna”, säger Sai Phong Khong från organisationen Kaw Dai.

Från vänster Hseng Zawn och Sai Phong Khong från organisationen Kaw Dai

Från vänster: Hseng Zawm och Sai Phong Khong från organisationen Kaw Dai

När vi pratar om konflikterna så är det som att försöka reda ut ett garnnystan som trasslat ihop sig. Det är komplext och stundtals svårt att förstå. Men Hseng Zawm sammanfattar det genom att förklara att “i vårt samhälle finns så många olika konflikter, mellan olika väpnade grupper och mellan etniska grupper. Den burmesiska militären vill ha det såhär, när vi skapar konflikter mellan varandra så kan de luta sig tillbaka och titta på”, säger Hseng Zawm från Kaw Dai.  

De berättar om det första året med NLD. Och tyvärr så går det inte att beskriva det på annat sätt än som en stor besvikelse. Situationen för mänskliga rättigheter i norra Shan-staten har inte förbättrats, den har snarare blivit sämre. Inte minst i och med att humanitära hjälpsändningar har svårt att nå fram till konfliktdrabbade områden. “Det är till och med så att situationen under den nya regeringen har blivit sämre än vad den var innan. Förut så var det konflikt mellan den burmesiska militären och de etniska väpnade grupperna. Men nu krigar alla mot alla”, berättar Hseng Zawm.

Utrymmet för civilsamhället har också begränsats. “Det är svårare för oss att förhandla med Aung San Suu Kyi än vad det var med militären”, säger Sai Phong Khong. De är besvikna på den fredsprocess som Suu Kyi startade upp under 2016. Den behöver vara mer inkluderande. Sai Phong Khong fortsätter att förklara “egentligen så finns det ingen fredsprocess att prata om här, sammandrabbningar kan äga rum när som helst. I den verklighet som vi lever i finns inga tecken på att fred och försoning är på väg.”

Men de pågående konflikterna och den initierade fredsprocessen är inte de enda utmaningarna för den nya regeringen att hantera. Den utbredda droganvändningen är också ett stort problem i delstaten och som har starka kopplingar till den burmesiska militären och etniska väpnade grupper.

Vi fick möjligheten att besöka en by strax utanför Lashio. Invånarna berättade att 95 procent av de unga använder droger. Anledningarna är flera, men främst handlar det om tillgänglighet och bristande framtidstro. Därtill vittnar invånarna i byn om sjunkande priser på majs. De senaste åren har priset på majs sjunkit med 50 procent, vilket innebär att de har mycket svårt att få ihop det ekonomiskt.

Men trots den bild som bybor och lokala organisationer ger av situationen så finns det hopp. I byn som vi besökte planerar de att starta upp ett center där invånarna kan träffas och utbilda sig i olika frågor. Det ska också fungera som ett bibliotek. “Detta är viktigt för om vi ökar kunskapen hos befolkningen om deras rättigheter så är det svårt att fortsätta förtrycka oss”, förklarar de.

I bilen på väg tillbaka till hotellet blickar Hseng Zawm ut över majsfälten och det ser ut som hon drömmer sig bort för en kort stund. Hon vänder sig om och ser in i mina ögon. “Det enda vi vill är att leva i fred och frihet och det kommer jag att fortsätta kämpa för så länge som det behövs. Det finns inga andra alternativ”, förklarar hon.

Johanna Kvist, Informationsansvarig Svenska Burmakommittén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.