20 nov Pressmeddelande: Wallström måste pressa Burmas ledare under ASEM-mötet

Pressmeddelande 20 november, 2017

wallström_cc_credit

Photo credit: Arctic Council Secretariat / Linnea Nordström

När utrikesminister Margot Wallström idag reser till Burma för att delta i ASEM-mötet 20-21 november måste hon sätta press på landets ledare så att de stoppar övergreppen och släpper in FN:s oberoende utredare för att  utreda de allvarliga anklagelserna och ställa ansvariga till svars. Wallström bör även kräva att norra Rakhine fullt ut öppnas upp för humanitärt bistånd och media, att de statliga mediernas spridning av avhumaniserande propaganda upphör och att alla de rohingyer som tvingats på flykt får rätt att återvända som fullvärdiga medborgare med full rörelsefrihet. Det skriver Svenska Burmakommitténs verksamhetschef Kristina Jelmin i dagens Sydsvenskan (20/11).

Sedan augusti i år har över 613 000 människor, de flesta tillhörande den muslimska minoriteten rohingya, flytt till Bangladesh undan militärens våld i den burmesiska delstaten Rakhine. Minst 288 byar med mestadels muslimsk befolkning har helt eller delvis bränts ned

– Likgiltigheten inför den muslimska minoritetens öde är utbredd. De som står upp mot övergreppen och arbetar för försoning tar stora risker och möter hårt motstånd. Därför är det nödvändigt med internationella påtryckningar.  Kristina Jelmin, Sydsvenskan 20 november, 2017

  • Läs debattartikeln i sin helhet här.

Ny översikt: ”Från ord till handling – Sverige måste intensifiera sitt agerande för de förföljda rohingyerna”

16 oktober, 2017 meddelade EU:s ministerråd att mer långtgående åtgärder mot den burmesiska militären skulle övervägas om rohingyernas situation i landet inte förbättrades. På det efterföljande mötet 13 november diskuterades, av mötesanteckningarna att döma, varken rohingyernas situation eller nya åtgärder mot militären. Enligt uppgift ska dock EU:s utrikeschef Federica Mogherini ha kommenterat rohingya-krisen och sagt att situationen bör adresseras under ASEM-mötet 20-21 november. Det är detta möte som Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) ska delta på under sin vistelse i Burma.

Presskontakt

Svenska Burmakommitténs verksamhetschef Kristina Jelmin är just nu i Burma och kan i mån av möjlighet kommentera händelseutvecklingen på ASEM-mötet ur ett Rakhineperspektiv. För intervjuförfrågningar, vänligen e-maila kristina@burmakommitten.org och noak@burmakommitten.org, eller ring +95 (0) 9767828724.

Publicerad i Nyheter